Člansko moštvo

loading...

Mlajše selekcije

loading...

Splošne informacije

loading...

rs okna 811 204

Po lanskem razočaranju in šele 4. mestu v 1. SFL, je letos uprava krenila v krepitev članskega moštva.

Potem, ko je zaradi družinskih zadev odšel trener Damir Pertič, bo v njegove čevlje stopil Bojan Žunko. Bojan je v sezoni 2013/2014 že vodil Litijsko člansko ekipo, kot pomočnik trenerja pa je nato v vseh naslednjih sezonah pomembno prispeval k razvoju in rezultatom kluba. Po trenerskem premoru Damirja Pertiča je bilo v igri sicer več kandidatov, zaradi dolgoletnega delovanja v klubu, poznavanja načina dela in igralcev, se je vodstvo kluba odločilo za Bojana. »Hvaležen sem, da mi je uprava zaupala takšno odgovorno nalogo. Gre za urejen klub z dolgoletno tradicijo, ki ne skriva svoje ambicioznosti in vedno stremi k najvišjim ciljem. Prevzeti vodenje članske ekipe takšnega kluba je velik izziv, ki sem se ga lotil z velikim zagonom in ponosom,« začne Žunko. Z upravo tako že sestavljajo ekipo za prihajajočo sezono, za katero je nekaj imen že potrjenih. Bojana poznamo kot pozitivnega, sproščenega in nezahtevnega človeka, poudarja pa, da bo na igrišču vladal red: »Od igralcev bom na treningih in tekmah zahteval maksimalen pristop, disciplino in zbranost. S trdim delom in pozitivno energijo lahko dosežemo marsikaj,« nam pove Žunko. Predvideno je, da bo ekipa s treningi pričela v drugi polovici avgusta, igralci pa bodo pred tem delali tudi sami: »V sodelovanju s kondicijskim trenerjem bomo igralcem pripravili programe, da fiziko naredijo že sami in bodo tako izboljšali telesno pripravljenost, da bomo lažje in hitreje prešli na igro z žogo in samo taktiko,« nam pojasni novi trener. »Pred začetkom prvenstva bomo naredili kakšen trening več, odigrali pa bomo tudi enega ali dva prijateljska turnirja,« za konec še pove Žunko.

OSTAJA VEČINA LANSKE EKIPE...

...Anže Širok in Staš Kazič...

Kot prva, da ostajata v klubu, sta potrdila Anže Širok in Staš Kazič. Od obeh sidrašev pričakujemo ogromno, saj sta oba dokazala in pokazala, da znata zelo dobro zadevati. Široku je lansko sezono ponagajala poškodba, toda letos je odločen, da pokaže zakaj je bil pripeljan v Litijo. Staš pa se želi vrniti na ta nivo, ki ga je prikazal na začetku zadnje sezone, kjer mu je proti koncu ponagajala tudi poškodba.

...Timotej Debeljak...

Veseli dejstvo, da v klubu ostaja tudi eden najbolj nadarjenih mladih igralcev v Sloveniji, Timotej Debeljak. Osemnajstletni mladinski slovenski reprezentant je prejšnje poletje v Litijo prestopil iz ŠD Extrem; kluba, ki vedno znova dokazuje, da znajo delati z mladimi igralci in ustvariti odlične futsalerje. Za Timija, ki se šola in med tednom tudi živi v Ljubljani, odločitev o podaljšanju sodelovanja z Litijo ni bila težka: "FC Litija je klub z odličnim kadrom in igralci, s katerimi se res dobro razumemo. Tu sem naredil velik napredek in upam da bo tako tudi v prihajajoči sezoni, v katero bomo štartali zelo odločno in samozavestno. V Litiji so igralci z veliko futsal kilometrine in od njih se res lahko veliko naučim." Kapetan mladinske futsal reprezentance je v pretekli sezoni zaigral tako za našo člansko ekipo, kjer je zbral 9 zadetkov, kot tudi za ekipo U19, kjer je v svojo statistiko zabeležil 26 golov. Da gre za odličnega mladega futsalerja meni tudi Željko Pijetlović: "S Timijem sva se v pretekli sezoni kar veliko družila; vožnja, treningi, tekme, tako pri U19 kot pri članih. Lahko bi dolgovezil o tem kak talent je, a na kratko lahko o tem fantu rečem le : Bravo Timi za vse, kar si pokazal do sedaj in le tako naprej! S še nekaterimi fanti iz Litijske ekipe U19 je definitivno prihodnost slovenskega futsala!" Za konec Timotej še dodaja:" a prihajajočo sezono sem zelo motiviran in pričakujem, da bomo visoko ciljali na lestvici ter sezono končali bolje, kot lani. V veliko čast mi je, da lahko igram za tak klub, kot je FC Litija!"

...Borut Ručna... 

"Prve tedne po koncu sezone mi je pasalo malo počitka, zdaj pa je želja po igranju spet vedno večja," začne Borut. 30-letni igralec iz Idrskega pri Kobaridu se v Litiji počuti domače: "V klubu vlada pozitivna energija, sproščenost in dobri odnosi. To mi veliko pomeni. Navadil sem se na ljudi, zato z veseljem treniram in igram tukaj." Čas mine hitreje, ko delaš stvari z veseljem: "Šest prijetnih let v Litiji je kar prehitro minilo. Užival sem, veselim pa se vseh izzivov, ki jih bo prinesla sedma sezona!" Ručka tako ostaja pomemben člen zasedbe, ki jo bo v prihajajoči sezoni na vrh poizkusil popeljati trener Bojan Žunko. Močno orožje v napadu bo torej še naprej tudi močan udarec Boruta Ručne ter njegova borbenost in nepopustljivost!

...Žiga Dovč...

Ko sem izvedel, da bo novi trener Litije Bojan Žunko in da bo jedro ekipe enako, sem se odločil ostati,” pravi Žiga Dovč; vratar, ki je najbolj zablestel v končnici sezone 2017/18, ko je čez noč postal naš glavni adut med vratnicama. “Vsi, ki smo v ekipnih športih vemo, da je povezanost med igralci ena ključnih stvari za uspeh,” pove Žiga, ki je ravno preko futsala spoznal svoja dobra prijatelja in naslednjo sezono ponovno tudi soigralca Borut Ručna in Vid Sever. “V petih letih, kolikor igramo skupaj, smo stkali veliko prijateljstvo, ki je prešlo tudi v privatno življenje. Dejstvo, da bomo letos ponovno soigralci je ogromno prispevalo k moji odločitvi o nadaljevanju kariere." Dovč, ki trenutno še okreva po operaciji stopala, priznava, da z mislimi še ni povsem pri novi sezoni: “Poletje preživljam kar se da sproščeno, saj je to moj najljubši letni čas, tako da o futsalu se nisem razmišljal. Bo pa sedaj čas, da se posvetim tudi temu.” Žiga upa, da bo prihajajoča sezona rezultatsko uspešnejša kot lanska, predvsem pa, da bo minila brez resnejših poškodb celotne ekipe. “Čeprav bi Bojana težko označil za »novega« trenerja, saj je del trenerske ekipe odkar sem prišel v Litijo, mu ob tej priložnosti čestitam za novo funkcijo in mu želim veliko uspeha v novi sezoni,” še zaključi Žiga.

...David Lah...

Veseli nas dejstvo, da v Litiji ostaja tudi mladi igralec s Sužida, vasi pri Kobaridu, David Lah. »S prvo sezono sem kar zadovoljen, čeprav sem imel kar nekaj nihanj v moji igri. Eno tekmo sem odigral dobro, drugo nato slabše,« je o prvi sezoni v litijskem dresu povedal David. Ni pozabil niti na svojega trenerja: »Rad bi se zahvalil tudi trenerju Damirju Pertiču, ki me je ogromno naučil o sodobnem futsalu in me usmerjal!« Po lanski slabši sezoni, si letos želi več: »Cilji v letošnji sezoni so višji. Z ekipo, ki se sestavlja, je boj za finale in državni naslov povsem realen cilj!« Tudi s pomočjo navijačev bo ta cilj lažje dosegljiv. »Pomembni bodo tudi navijači. V lanski sezoni so bili izjemni, saj so nas spodbujali skozi celotno sezono, tudi takrat, ko nam ni šlo najbolje,« o Litijskih Levi pove Lah, ki še dodaja: »Upam, da bodo tudi v letošnji sezoni tako glasni in izjemni ter nas spodbujali na vsaki tekmi!« Igralec, ki je rojen ob koncu marca leta 1999, študira strojništvo v Ljubljani, zato je vesel, da mu je Litija omogočila igranje futsala na visokem nivoju. Pred tem je igral veliki nogomet, s futsalom pa se je seznanil pri 16. letih v ekipi KMN OPLAST Kobarid.

...ostajajo še drugi...

Med Litijskimi bojevniki pa ostaja še kar nekaj članov zasedbe, o katerih bomo več zapisali še v prihodnjih dneh. Med njimi so zagotovo Gašper in Nejc Vrhovec ter mlada reprezentanta Patrick Osredkar in Marko Bjelčević. Z ostalimi pogovori še potekajo, več pa bo znano v prihodnjih dneh.

...prišli sta dve okrepitvi...

Po tem, ko je preteklo sezono preživel v FutureNet Futsal Maribor, se Vid Sever vrača v klub, kjer je kot igralec dozorel in se razvil v enega boljših vratarjev v Sloveniji! "V slovenskem futsalu nas je večina igralcev še vedno polprofesionalcev, usklajevanje klubskih in službenih dolžnosti pa je zato velikokrat zelo naporno. Litija mi je relativno blizu, zato bom zdaj veliko lažje usklajeval vse obveznosti. Ker sem se v prejšnjih letih v Litiji vedno dobro počutil, odločitev o vrnitvi ni bila težka," razloge za povratek navaja devetindvajsetletni Ljubljančan. Sever je v pretekli sezoni zaigral tako v finalu 1.SFL, kot tudi v finalu Pokala Terme Olimia, obakrat pa je moral s soigralci priznati premoč ekipi Futsal klub Dobovec. Kljub temu mu bo izkušnja v Mariboru ostala v lepem spominu: "Za mano je dobra sezona z malenkost grenkim priokusom, saj smo se borili, a na koncu ostali brez lovorik. Vseeno mi bodo ostali predvsem pozitivni spomini." Glede prihajajoče sezone je optimističen: "V klubu, kot je Litija, se vedno cilja na najvišja mesta, zato bomo tudi letos definitivno v boju za prvaka." Tukaj se dobro počuti: "Litija je organiziran klub z dolgoletno tradicijo in zmagovalno mentaliteto, ki jim je prinesla že marsikatero lovoriko, navijači pa so tista dodatna energija, saj naredijo pravo vzdušje, zaradi česar je tudi težje tekme pred polno dvorano užitek igrati. Z navijači Litijski Levi smo imeli dober odnos, ko sem v preteklosti branil barve Litije, verjamem in upam pa, da ga bomo imeli še naprej."

V novi sezoni pa bo Litijski dres oblekel tudi Josip Jurić! Dobro se zaveda, v kakšen klub prihaja: »Eden izmed glavnih razlogov, da sem izbral Litijo je ta, da je to klub z dolgo tradicijo, ki vedno cilja na naslov prvaka.« Osemindvajsetletni Zagrebčan je v Sloveniji že tri leta: »Igral sem že za Dobovec in Maribor, zdaj je na vrsti Litija. Imel sem kar nekaj ponudb, a sem se odločil za FC Litija; v skoraj treh letih v Sloveniji sem imel vedno lepe izkušnje in ko me je kontaktiral Gasper Vrhovec sem vedel, da je to to. S klubom smo hitro našli skupni jezik za prihajajočo sezono.« Josip je leta 2017 okrepil Dobovec, pred tem pa je na Hrvaškem igral za MNK Uspinjača, MNK Square, MNK Osijek Kelme in za F.C. Nacional. »Pričakujem, da bomo prvaki,« brez oklevanja napoveduje Jurić in dodaja: »vedno stremim k temu, da sem najboljši v vsem, česar se lotim in futsal ni nobena izjema!« Seveda ni pozabil na podporo s tribune: »Verjamem, da bodo navijači naš šesti igralec na parketu in da nam bo skupaj uspelo osvojiti tako željeni 11. naslov državnih prvakov!«

...prihaja zagotovo še ena okrepitev...

Omenimo lahko tudi to, da pa je pred vrati še ena okrepitev, katero ime bo znano že kaj kmalu. Vas zanima kdo? Počakajte še malo.

...ostajajo naš najpomembnejši igralec - navijači LITIJSKI LEVI!

Naš najpomembnejši igralec, ki "ostaja v klubu" pa so zagotovo naši navijači - Litijski levi! Ne predstavljamo si tekme brez navijačev, še težje pa si predstavljamo naše tribune brez Litijskih Levov. V FC Litija smo ponosni, da nam navijači stojijo ob strani in izkazujejo pripadnost klubu in mestu Litija. Tokrat smo se pogovarjali z vodjo navijaške skupine Litijski Levi.  Skupino lokalnih fantov ljubezen do futsala in navijanja spremlja že od otroštva: »S tem športom smo se seznanili že kot otroci; prisotni smo bili na tribuni, kjer je navijala naša predhodna skupina Shuma Boys, ko je le ta propadla pa smo leta 2010 sami ustanovili novo navijaško skupino Litijski Levi. Veliko članov naše skupine je v mlajših selekcijah tudi igralo za klubske barve, danes pa svojo pripadnost klubu izkazujejo na tribuni. Vzor navijanja so nam definitivno navijaška skupina Green Dragons, saj je splošno znano, da smo tudi veliki pristaši nogometnega kluba Olimpija iz Ljubljane.« Skupina je majhna, a organizacijsko stvari poskušajo ohraniti na visokem nivoju: »Priprave za derbi z rivali nam vzamejo ogromno časa; priprava parol in pirotehnike, pa koreografija in prevoz na gostovanja...misliti je potrebno na veliko stvari.« Fantje tudi med poletjem ne počivajo: »Kar se tiče naše trgovine z izdelki, želimo vse dvigniti na višji nivo in v dogovoru z vodstvom kluba, bo naše izdelke možno kupiti tudi v športni dvorani. Na voljo bodo nalepke, majice in šali, trudimo se, da našo ponudbo stalno izboljšujemo.« Podpora ekipi s tribune je pomemben dejavnik in velikokrat so navijači tisti, ki dajo igralcem dodaten zagon in energijo. »Pozivam vse, da se v čim večjem številu udeležujejo domačih tekem, da bodo tribune spet polne. Hkrati vabim vse fante starejše od 13 let da se nam pridružijo na našem delu tribune, včlanite se v našo navijaško skupino, vsakega novega člana bomo toplo sprejeli«. Levi se zavedajo kako pomemben je dober odnos med klubom in njihovo skupino: »Želim se zahvaliti vodstvu kluba z Andrej Vrhovec na čelu, v zadnjih dveh sezonah so nam ogromno pomagali pri realizaciji naših ciljev. V prihodnje si želimo še večjega sodelovanja, saj vedno poudarjamo, da smo skupaj močnejši.« In kaj pričakujejo od prihajajoče sezone? »Za začetek bi zaželel dobrodošlico novemu trenerju Bojan Žunko, zahvalil bi se vsem igralcem, ki so podaljšali pogodbo in ki verjamejo, da je naš klub najboljša izbira za njih. Vsem novim igralcem želim, da vedo, da smo z njimi v dobrem in slabem. Naša glavna želja je, da se klub vrne na pota stare slave; FC Litija je za nas sveti klub in želimo si, da naslov prvaka končno pride spet domov.«

Več o novostih v našem klubu pa spremljajte sproti na naši spletni strani, facebook profilu Futsal club Litija ali pa na instagram strani. 

#ZaKogaPaTiNavijas #modrobeli


Foto: Nina Novak; nzs.si; futsal.si
Tekst: Nina Novak, Maja Poglajen, Luka Bregar